George Benson : A tribute to Nat King Cole

GeorgeBenson_Inspiration_HiRes.jpg

Lang voordat George Benson Europa veroverde met het album ‘Breezin’(1976) toog hij met gitaar langs obscure jazz clubs in New York en omstreken om brood op de plank te krijgen. George bezondigde zich zelfs om niets zeggende platen op te nemen (Erotic Moods) met hijgende, liefdeskreten uitende vrouwen.

Hierin kwam verandering in de tweede helft van de jaren zeventig. De Disco- karavaan denderde langs de muzikale snelwegen. George lifte mee met deze streaming wat hits opleverde als: ‘Give me the night’,'Love x love’,'Lady love me Turn your love around’. Daarna brak zijn eigen gouden jazz tijdperk aan met fantastische albums, Europese concerten, en een lucratief platencontract met Warner Brothers. De sjofele kleding uit de arme jaren werd verruild voor maatpakken, aansprekende producers en orkestleiders met zeer gedisciplineerde strijkers, en rietblazers. Als je eenmaal een positief imago hebt, en album titels op je palmeras, kun je het veroorloven ‘A tribute to Nat KIng Cole, Inspiration’, op te nemen. George doet zijn best de toon aanzetting van Nat King Cole te beheersen wat hem ten dele lukt, want niemand kan de King overvleugelen. Die beschikte over een zeldzame dictie en articulatie waar je talloze oefenuren aan besteedt, en toch moet concluderen dat het niets oplevert. George doet het slimmer. Vraag ondersteuning van Wynton Marsalis op trompet in ‘Unforgettable’, en voer dit nummer op in een mid-tempo ritmiek. Doe ook aan promotie door duetten aan te gaan met coming artists Judith Hill ‘Too young’, Idina Menzel ‘When i fall in love’.
Laat Lil Georgie Benson debuteren gedurende 0:57 seconden met ‘Mona Lisa’, en excelleer zelf op gitaar in een calypso uitvoering van ‘Mona Lisa’, en je hebt ‘A tribute to Nat King Cole’ vol gespeeld met 14 nummers.