In Memoriam Ramon Heilbron
banner-rip-ramon-heilbron.jpg

Ramon Heilbron: Stille kracht achter de Kaseko


Een zang stem had hij niet, wel een toon op de trompet die de eerste vorming in het Militair Kapel (MK) van Suriname  kreeg. Hij leerde er melodieën mee  spelen, en kon met mede - spelers deze melodieën ook verrijken. Daarna volgde er een turbulente periode van lessen  op de klassieke leest geschoeid van gerenommeerde kapel meesters en fanatieke blazers. Ramon Heilbron

(2 februari 1946 - 7 september 2018) deed er zijn voordeel mee, dat hem langs diverse Kaseko orkesten bracht in Suriname en Nederland . In zijn spaarzame tijd tussen het drukke militair bestaan, zorg voor een gezin, gaf hij trompetlessen aan opkomende , veel belovende jonge blazers.

Zelf zei hij ooit veel geleerd te hebben van de alt saxofonist Carlo Jones (RIP), die de regels van de Kaseko sterk beheerste, en die hij in het MK ontmoette.   

Op maandag 10 september 2018 bereikte mij het droevige bericht dat Ramon is overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Tijdens mijn bezoeken gaf Ramon steeds te kennen dat het zijn ultieme wens is, dat na hem de Kaseko zich internationaal laat gelden. Hiertoe ligt volgens hem een schone taak weg gelegd voor de jonge talenten, die de vlag dienen over te nemen van hen die er niet meer zijn. Ook coaching op (blaas) instrumenten van deze talenten door ouderen vond hij een belangrijk aspect. Zijn eigen stem horen we niet meer, maar wel de stem die sereen op de trompet ’’ Hoor je mijn stem in de bergen, blaast’’.

Ramon Luciën Heilbron is 72 jaar geworden.

 


Op vrijdag van 14 september is er gelegenheid tot afscheid nemen van Ramon vanaf 14.00 tot en met 15.30 uur te Zoetermeer, Uitvaartcentrum Meerbloemhof, Buytenparklaan 2, 2717 AX.  Ramon zal vervolgens in besloten kring aan de schoot der aarde worden toevertrouwd

Fa joe lobie mie - Master Sound ft Ramon Heilbron

Mofo Koranti – Master Sound ft Ramon Heilbron