Viva AFRICANDO

 

Viva-Africando.jpg

Huidige bezetting Africando:
Amadou Ballake, Pascal Dieng, Bisarro Sarr, Madoune Diallo, Jos Spinto, Sekouba Bambino

Africando debuut CD ‘volume 1 Trovodor’, die drie top Senegalese zangers verenigt, bijgestaan door en sterrenbezetting van New Yorkse salsa-muzikanten is een cultureel waterbad. De latijnse wortels van moderne Afrikaanse muziek wordt aan een internationale publiek geëxposeerd. Dit publiek kende slechts de Cubaanse ritmes, toebehorend aan Africa. De debuut CD werd in de internationale pers geprezen. Van West Africa tot het Caraibisch gebied voegden zich een schare fans. ‘Volume 2 Tierra Tradicional’, is het sluitstuk van klassieke Africando sessies, een vrolijke reunie van muzikale genres, gescheiden door de Atlantische oceaan en verenigt door het ritme.

Africando werd opgericht door Ibrahim Sylla, die z’n carriëre begon als Africa’s grootste producer, nadat hij in Senegal een grote collectie Afro-Cubaanse opnamen had vergaard. Hij begon zijn eigen platenmaatschappij in 1979 te Dakar. Orchestra Baobab was de eerste groep, die hij op het vinyl vastlegde. Het geluid van de groep werd bepaald door zanger/tekstschrijver Medoune Diallo en was een mengeling van Salsa en de nieuwe Senegalese stijl, MBALAX.
Toen Sylla’s droom , een Africaanse salsa in New York produceren, uitkwam benaderde hij de Milanese fluitist Boncane Maiga voor het arrangement.

Africando bestond in de beginjaren uit Pape Seck (overleden aan leverkanker, red),
Medoume DIallo en de Senegalese ster Nicolas Menheim. Naast Medoune Diallo, (enige orgineel lid) is de groep uitgebreid met: Amadou Ballaké, Sékouba Bambino, Bassirou Sarr, Pascal Dieng, Jos Spinto. Terwijl de vorige zeven albums grotendeels zijn opgenomen in New York, stak de formatie de oceaan over naar Parijs voor het achtste album. Dat lag niet in bedoeling maar de burgeroorlog in Mali noodzaakte Africando’s muzikaal leider en arrangeur Boncana Maige naar Parijs uit te wijken met de basisopnamen, opgenomen in Bamako en Dakar, voor ‘Viva Africa’.
In Parijs ontmoette hij Africando’s producer en bedenker. In november 2012 werden ze ondersteund door zes muzikanten uit New York onder leiding van pianist Oscar Hernandez, die vanaf het 3e album ‘Gombo Salsa’ (1996) al met de groep werkte.

Op ‘VIva Africa’ is het typisch Afrcando geluid hoorbaar. De album bevalt gevarieerde tracks, van mid tempo tot uptempo salsa . Zelfs een eerbetoon aan Carlos Santana ontbreekt niet. ‘Samba Pati, Black Magic Woman , Oye Como va’, zijn in een medley geïntegreerd. De groep waagt zich aan een montuno ‘Yen Djguengny’ door zanger Pascal Dieng. Vocalist Shoubou excelleert in een typisch latijns klinkende ‘En Vacances’. Er zit ook een gastbijdrage ‘Africa Es‘ (Tributo to Africando) van Ray de La Pax, gesteund door het Spanish Harlem Orchestra. Hoewel geen hoogstaand album, is ‘Viva Africa’ , gevarieerd in stijlen , vooral door het typisch Afrikaans met gitaarlicks gelardeerde
‘Maria Mboko.’ Viva Africa’ is een goed verzorgd album, die het goed zal doen op een salsa party.