FRANK WIJDENBOSCH HERONTDEKT ZICH IN KOPHONGER

(kijk hier voor de speeldata)

wijdenbosh2-780x377.jpg

‘Mama, roep Frank terug, want hij treitert me door sjrrrrrr te roepen.’ Ma Edna heeft zich verdiept in een net uitgekomen roman van Daphne du Maurier. Het geruzie tussen zoon Frank en dochter Désirée gaat aan haar voorbij. Voor even is de vrede gesloten als Frank dan een moment op het toilet kan toeven om zich goed te doen aan de versnaperingen van de Chinees op de hoek.
Een schuine bol, of brood met Sardine, gesmeerd met fijne (wijsman) boter, of een krentenbol met groffe Pindakaas. Frank at dit allemaal soms verholen voor een ander. Want delen kwam bij hem niet op. De eetlust moest worden bevredigd. En waag het niet hem en stukje te vragen; als je dat zou doen, spuug erop en het was afgelopen met je hongerige blik. En dan was er nog Oma Lotje onder de markt. Ze verkocht geen Tamarinde siroop of Karbojo , maar Frank zijn geliefde Pindakaas.

Frank vertelt ‘frank en vrij’ In het Bijlmerpark theater over zijn eetverslaving vanaf zijn jeugd tot aan zijn volwassenheid. Hij drijft zijn huisarts tot wanhoop. Die vindt hem immers lastig, ontzettend eigenwijs en niet meewerkend. Tot hij te horen krijgt dat zijn longblaasjes kunnen knappen, een hartstilstand niet ver weg is, en je bloeddruk waarden goed moeten zijn. Morbide Obesitas is de vastgestelde diagnose in 2010. Gewicht 186 kilo. Hij denkt terug aan de kapot getrokken stoel in het theater. De Programmaleider die hem er vervolgens op aansprak, waarop Frank antwoordde; ‘ ik heb het niet gedaan’. Al deze muizenissen maken hem niet gelukkig, vooral als de sociale omgeving z’n identiteit niet begrijpt. De vrouwen kleren die hij aantrekt, en de prachtige slippersschoen die parmantig zijn maatje 38 omklemt. Dat is pas vrouwelijk, zoals zijn moeder het was.

wijdenbosh1.jpg

Frank krijgt het aan de stok met het verplegend personeel en het team van Specialisten.
Stel je toch voor…… ze snijden in je maag, nemen een stuk weg om vervolgens te gooien in het huishoudvat.
‘Ik heb toch het recht om mijn eigen stuk maag mee te nemen en te begraven, mijmert hij’.
Eens in de zoveel tijd stopt er rode sportauto voor de deur. Het is Cynthia, de diëtiste en Herbalife Consulente. Ze heeft het voorkomen van een grondstewardess, concludeert Frank.
Cynthia haar attitude verandert plots als de meegenomen maatlint de omvang niet haalt.
‘Je bent weer aangekomen, briest ze. Hoe kan dat dan; we houden ons toch aan het dieet?’
Cynthia stelt veel vragen die Frank onwelgevallig ervaart. Hij omzeilt de weegschaal. Wat! 156 kilo!?
‘Hoe heb je het zover laten komen vraagt Cynthia. We moeten het over je issues gaan hebben. Afvallen moet je. Hier, extra poeders!’

wijdenbosh.jpg Frank Wijdenbosch brengt op een ongecompliceerde manier de problemen rondom overgewicht prachtig in beeld. Veel is herkenbaar rondom dit thema in Kophonger.
Realiteit en humor vallen samen en verzachten enigszins het leed. Valse schaamte wordt verbroken.
Kophonger is een aanrader voor allen die hiermee dagelijks zitten. Je herontdekt je zelf.