Jaasir Linger: Van behendige skateboarder naar serieuze fotograaf

Jaasir-Linger.png

Wat hebben ze toch? Jongelingen die heuveltje op, heuveltje af de hele middag na schooltijd skaten op de door de gemeente aangelegde skatebaan.

Ergens in het Vernède Sportpark Zoetermeer, is het een ware feestelijke gebeurtenis tussen al het rijke groene aanwas om ‘scholen’ van jonkies te zien skaten, alsof hun leven ervan afhangt. Niet wetende dat het creatievelingen zijn, in de ogen van veel mensen slechts waaghalzen. Niets is minder waar.

Volgens Jaasir Linger (Zoetermeer, 14 juni 1991) zijn skateborders zeer creatief, en zoeken naar de mogelijkheden om hun vaak wiskundig inzicht om te zetten naar nieuwe uitdagingen. In zijn middelbare schooltijd was Jaasir weliswaar  geen ‘ster’ in het knutselen, maar werd wel geobsedeerd  door te skaten voor de camera.  Dat was zijn eerste contact met fotografie. Eind 2011 moet het zijn geweest, vertelt Jaasir, dat hij in de Action een wegwerp camera kocht.  Sindsdien is het hard gegaan beaamt hij. Van vader Paul Linger, een top amateur- fotograaf,  kreeg hij een analoge camera.

Het begon met straatfotografie  en langzamerhand ging Jaasir zich toeleggen op documentaire fotografie. Niet lang daarna meldde hij zich bij de prestigieuze Fotoacademie Amsterdam. Waar dit instituut een streng selectiebeleid  hanteert  zag de toelatingscommissie meteen aan de autonome kunstprojecten, dat zich hier een buitengewoon talent aandiende. Qua beeld en compositie zag men dat Jaasir over een hoog (abstractie) niveau beschikt. Jaasir: ‘Je kunt gemiddeld vier jaar over de opleiding doen, echter per halfjaar wordt de kwaliteit van je werk beoordeeld’.

Fotograferen moet je interessant brengen, betoogt hij. De ‘Human Condition’ vervolgt Jaassir kan overal in de publieke ruimte plaatsvinden, dus ook op het platteland. Zo gebruik ik geen zoomlens, alleen een 35 millimeter lens. (een standaard  journalistieke lens om het onderwerp zo close mogelijk te naderen). Geprikkeld word ik door mijn eigen nieuwsgierigheid vervolgt Jaasir. De camera geeft mij het gevoel toegang te krijgen tot het leven van mensen. 

Op 31 juli 2016 reis ik in het kader van mijn studie Fotografie , naar Paramaribo, Suriname.  Het wordt een verblijf van 5 weken. Een ‘Back to my roots missie’, zo kun je het omschrijven. Daar ga ik in meerdere wijken het leven vastleggen. Niets veranderen aan de realiteit, dus Candid. Puur benadrukt hij. ‘Mijn eigen visie, eigen fotografisch oog, doch tegelijkertijd de realiteit. Je kunt een ‘fly on the wall’ zijn. Onopvallend  kun je in gesprek met een persoon komen, en een vertrouwensband opbouwen. Je bent aanwezig, en doet je ding doen, zonder storend te zijn voor de gefotografeerde’.  

Omwille van het verhaal, een anekdote  zal ik geluid (stemmen) van Surinamers combineren met portret fotografie, en deze vervatten in een tentoonstelling.
De tentoonstelling zal zowel in Suriname als Nederland plaatsvinden.

Jaasir vindt het belangrijk  dingen vast te leggen, die later belangrijk kunnen zijn. Wat is het doel van je missie of project? ‘Veel mensen in Nederland, Suriname en de rest van de wereld laten zien, hoe het leven zich anno 2016 in de hoofdstad  Paramaribo voltrekt’.

Crowdfunding

crowdfunding_button.png

 Om dit project te realiseren kun je Jaasir steunen door middel van een bijdrage.

Kijk ook op de facebook pagina.

Crowdfunding_facebook.png

 Een Project van Jaasir Linger