Grammy Award winner James Ingram in memory

R&B /Soul zanger James Ingram, een verzamelaar van vele Grammy en Frankie Crocker Awards en enkele grote nummer 1 billboard hits sinds de jaren 80, is op 66-jarige leeftijd overleden. Dit bevestigde zijn close friend Debbie Allan op Twitter. Naar verluidt was James al geruime tijd ernstig ziek. Allan zei hierover: “ Ik ben mijn beste kameraad tevens creatieve schrijver/componist kwijt geraakt. Allan vervolgt; hij zal altijd in onze herinnering voort leven als een genie, zijn liefde voor de familie en zijn natuurlijke uitstraling. Ik weet mij een gezegend mens om hem van zo dichtbij bij te hebben meegemaakt. Zijn naam zal blijven voort bestaan, besluit Allan”.

James ontving twee Grammys gedurende zijn carriëre. Met  “One hundred ways’’ won hij de beste mannelijke performance in 1981, en zijn duet met Michael Mc Donald “Ya mo B there” was de beste R&B duale uitvoering in 1984. Ingram werd ook genomineerd voor het beste originele lied onder Oscars in 1983 en 1984, voor zijn mede- schrijversschap van “The day  I fall in love” van Beethovens’s 2nd en “Look what love has done” van Junior. Beiden zijn soundtracks.

Vervolgens had James Ingram hits waaronder: “Baby come to me” in duet met Patti Austin in 1983, en “I don’ t have the heart” in 1990. Andere top 20 noteringen waren “Just Once” met ondersteuning van de Top-producer en orkestleider Quincy Jones; in 1981 op nummer 17 in de Amerikaanse Hot 100.

(“Just Once” werd ook gecovered door Cuba Gooding Sr & The Main Ingredient, red)

Ingram  had ook succes met “Somewhere out there” (nummer 2 in n1987, met Linda Ronstadt). Als songwriter was hij mede- verantwoordelijk voor “P.Y.T (Pretty Young Thing)” van Michael Jackson’s Thriller album. Daarnaast  had hij ook samenwerkingsverbanden met de Pointer Sisters, George Benson, Ray Charles , Shalamar  en anderen.

Echter een live versie van “Just Once” in de late jaren tachtig had een schitterend beeld opgeleverd. In de laatste frase van het lied links knielend, een zakdoek uit de rechter achterzak halend om vervolgens zijn pantalon af te vegen.

Pure showmanship. Dat was James ten voeten uit.

Kleine selectie van mooie
optredens van James Ingram.