Rihanna heeft lak aan obscure reputatie.

rihanna_banner.png

Er lijkt zich een strijd te ontpoppen tussen de dames Adele, Beyonce en Rihanna. Daarbij gaat het om wie de meeste streams op de platformen  Sportify, Tidal of Vevo scoort. Zo heeft iedere fan zijn of haar eigen favoriet. Wat het eigen vermogen betreft, liggen deze dames een straatlengte achter op Madonna. Ogenschijnlijk heeft Rihanna geen moeite met haar exhibionistisch gedrag in clips.

De uitdagende hoezen, waarvan de tepels te nauwernood aan het zicht zijn onttrokken. Of haar opdringerigheid ten opzichte van Drake, die nogal koeltjes reageert op Rihanna ’s uitdagende beweeglijk achterwerk. De laatste clip van Rihanna ‘Work’ is geenszins ingetogen. Van zelf-censuur is geen sprake. Het belooft er heel heet aan toe te gaan op de geplande Anti World Tour 2016.

De (Europese) concerten zijn op vrijdag 17 juni ArenA, Amsterdam en donderdag 21 juli in het Festivalpark, Werchter.

Achtergrond

Rihanna vestigde haar dans en pop status tijdens haar debuut in de zomer van 2005 met de grote hit “Pon de Replay”, en continueerde en demonstreerde haar hit-potentie  in de daarop volgende jaren 2006 (‘S.O.S”), “Umbrella” in 2007 , “Disturbia” in 2008.

Hoewel het haar derde album release was –  Good girl gone bad- dat haar een volledige internationaal  poster maakte met een reguliere verschijning op de hitlijsten.

Geboren als Rihanna, Fenty op 20 februari 1988 in Saint Michael, Barbados, vertoonde ze een zekere ster allure als een jong kind, dikwijls als winnares van beauty en contests en talenten jachten.

Ofschoon ze op het Caraibisch eiland Barbados woonde, voorzag ze nooit het soort stardom dat ze later zou bereiken. Dankzij een gelukkige ontmoeting met zanger Evan Rogers.

Rogers was  met zijn Barbadiaanse vrouw op vakantie  toen hij aan Rihanna werd voorgesteld.

Evan Rogers had al succesvol samengewerkt met NSYNC, Christina Aguilera, Jessica Simpson en Rod Stewart. Hij zag haar talent en bood haar de kans  nummers op te nemen met Rogers productie partner Carl Sturken. Ze nam diverse demo’s op die opvielen en de interesse wekten van Def Jam President Shawn “Jay Z”Carter. Dit leidde tot een auditie, en Rihanna greep deze gelegenheid aan om een contract bij Def Jam te tekenen.

In de zomer van 2005 rolde “Don de Replay”van de productie-tafel.
Geproduceerd door Rogers en Sturken herbergde het nummer de Caraibische ritmes met mainstream pop gelikte teksten.“Don de Replay” vatte meteen vlam  en vond z’n weg naar  nummer twee op de Bilboard Top 100 lijst.  Passeerde zelfs Mariah Carey’s “We belong together”. Haar debuut album bevatte een andere hit, getiteld: “If it’s lovin’ that you want”, die ook de Top 40 haalde. De opvolger “A girl like me”, werd nog een groter succes. De top tien hits ”S.O.S,  Unfaithfull, en Break it off”.

Rihanna haar derde album “Good girl gone bad”(2007) zette haar succes voort, waarmee ze haar muziekstijl veranderde. Hadden haar vorige twee albums nog de ballades en Caraibische invloeden;  “Good girl gone bad”,  werd gezien als haar eerste dance-pop album  inclusief hit-singles en samenwerkingsverbanden met JAY-Z, NE-YO, Timbaland en Stargate.

De single “Umbrella” schoot naar  nummer een, en ook met “Take a bow”en “Disturbia” was dit het geval.

In 2009 werd “Rated R” uitgebracht in de periode dat Rihanna  een verhouding had met Chris Brown, die werd beschuldigd van mishandeling.  De lead single “Russian Roulette” – door NE-YO- geschreven – was in dat jaar een van de meest controversiële singles, en zette gelijk de toon van de zangeres nieuwe donkere richting. “Rated R’ piekte  naar de Top 5 van de Billboard 200, terwijl een andere track op het album“ Rude Bpy” de Top 100 in rolde.“Loud” Rihanna’s vijfde studio album volgde in November en werd door Stargate geproduceerd.“Only Girl (in the world), What’s my name?, S&M”, allemaal bereikten de Billboard HOT 100.  In november 2011 volgde “Talk, talk, talk”. De single “We found love” met Calvin Harris als gast-vocalist verdiende de top spot in de Hot 100, en het album bereikte de derde positie op de lijst.

“Unapologetic”, Rihanna’s zevende studio album , omvatte  warm getemd materiaal, en werd geleid door “Diamonds”, haar 18e top tien single.

“Unapologetic” werd haar eerste nummer 1 album. In de lente van 2013 zag een andere release het daglicht. Haar verschijning op Emimen’s  “The Monster” werkte mee om de eerste plaats te bereiken,  in competitie met Michael Jackson als degene  die de meeste hits had in de historie van Billboard. “The Monster” won een Grammy Award in de categorie van de  beste rap samenwerking.

In de winter van 2015 bracht Rihanna “Four five seconds” uit, een samenwerking met een ongebruikelijke duo Kanye West en Paul Mc Cartney. Het bereikte de Hot 100 en werd opgevolgd door “Bitch have my money”.

Het achtste studioalbum van Rihanna zal op 4 december verschijnen. Eerder werd al bekend dat het album de naam Anti krijgt. Het album wordt uitgebracht door de streamingdienst Tidal, dat in  handen van rapper Jay Z. 

Anti is het eerste album van Rihanna sinds de in 2012 verschenen plaat Unapologetic.