Nieuws

De Grote Suriname-tentoonstelling wegens succes verlengd

Suriname tentoonstelling wegens succes verlengd

De Nieuwe Kerk Amsterdam verlengt vanwege succes De Grote Suriname-tentoonstelling. Na drie maanden had de tentoonstelling al honderdduizend bezoekers ontvangen.

De tentoonstelling wordt verlengd met een maand en is te zien tot en met zondag 1 maart. De Nieuwe Kerk zegt dat alle organisaties en partners die betrokken zijn bij de tentoonstelling hun goedkeuring hebben gegeven voor de verlenging.

Nederlanders bijspijkeren over Suriname

Meer dan vierhonderd jaar gedeelde geschiedenis en toch weten de meeste Nederlanders bar weinig over Suriname. De Grote Suriname-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk wil daar verandering in brengen.

Zonder Suriname had Duitsland misschien wel de Tweede Wereldoorlog gewonnen. Van de Amerikaanse bommenwerpers die Hitlers oorlogsindustrie platlegden en de Führer op de knieën dwongen, was 82 procent ­gebouwd met bauxiet uit Suriname. Het land was toentertijd ’s werelds grootste exporteur van deze aluminiumgrondstof en zou dat lang blijven.

Zonder Suriname zou het er een stuk slechter voorstaan met de mondiale biodiversiteit. Hoewel het land een bescheiden hoekje van de Amazone beslaat, kent het een bijzonder hoge soortendichtheid: 1985 dieren en 7906 planten, waaronder meer mangrovebos dan het complete Caraïbische gebied bij elkaar. De natuurlijke rijkdom is te danken aan een bebossingsgraad van 93 procent – geen ander land kan daaraan tippen.

Zonder Suriname zou de Joodse cultuur nooit zo sterk geworteld zijn in de Nieuwe Wereld. Al in 1639 zetten de eerste Sefardische Joden, verjaagd en opgejaagd door het rabiaat antisemitische Portugal en Spanje, er voet aan wal. Ze stichtten een staat in een staat en gaven de suikerproductie een ongelooflijke oppepper. Met de opbrengsten bouwden ze in 1685 de eerste stenen synagoge op het Amerikaanse continent en financierden ze later een gebedshuis in Manhattan.

Het zijn drie voorbeelden uit een enorme berg feiten, verhalen en weetjes over Suriname waar de gemiddelde Nederlander geen weet van heeft. Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat Nederland een langere geschiedenis deelt met Suriname dan met bijvoorbeeld Limburg. En dat ruim 350.000 Nederlanders, velen van hen Amsterdammers, hun wortels hebben in dat Zuid-Amerikaanse land.

Niet wit over zwart

“Toen wij voorbereidend onderzoek deden bleken vooral jongeren bedroevend weinig te weten over Suriname,” motiveert hoofd tentoonstellingen Marlies Kleiterp De Grote Suriname-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk. “Suriname is uit het collectieve geheugen verdwenen, terwijl er nauwe banden waren en zijn. We hebben eerder tentoonstellingen gemaakt over Marokko en Turkije, ook landen met Nederlandse connecties, dus deze expositie past in een traditie.”

De huidige slavernijdiscussie speelt volgens Kleiterp zeker een rol. “Want waar vond die slavernij plaats? In Suriname. Er zijn eerder tentoonstellingen over dit onderwerp geweest maar wij willen een breder, meer omvattend perspectief presenteren. Daarom noemen we het ook De Grote Suriname-tentoonstelling.”

Openingstijden en meer

Comment here