ArtiestenNieuws

De veelzijdigheid van Alicia Keys op 9e studio album

Alicia Keys op 9e studio album

 

 

 

Alicia Keys is de dochter van haar Italiaans-Ierse moeder, Terri Augello, en een Afro-Amerikaanse vader, Craig Cook. Ze heeft twee halfbroertjes. Ze groeide op in haar geboortestad New York. Op haar zevende kwam ze voor het eerst in aanraking met een piano. Ze leerde klassieke muziek van BeethovenMozart en Chopin (haar favoriet). Zij schreef haar eerste lied Butterfly toen ze veertien was. Dat nummer staat ook op haar debuutalbum Songs in A minor. Voor een groot deel was het haar moeder die haar ondersteunde bij het ontwikkelen van haar talenten.

Haar inspiratiebronnen waren vooral Prince en Stevie Wonder, met wie ze een aantal keren heeft opgetreden, Marvin GayeNina SimoneDonny Hathaway, maar ook Notorious B.I.G.2PacJay-Z en Wu-Tang Clan.

 In 2001 brak ze wereldwijd door met haar debuutalbum Songs in A Minor, en de bijbehorende singles ‘Fallin’ en ‘A Woman’s Worth. Voor dit album kreeg ze een VMA, twee Billboard Awards, twee American Music Awards, twee NAACP Image Awards, drie Soul Train awards, twee World Music Awards, een ECCHO Award en het belangrijkste van allemaal: vijf Grammy Awards. Het album ging in de eerste week 235.000 keer over de toonbank, en is tot nu toe wereldwijd 12 miljoen keer verkocht. ‘Fallin’ wordt nog vaak gezien als Keys’ “handtekening”.

Haar doorbraak was voor een deel te danken aan een optreden dat ze gaf bij Oprah Winfrey, dit had haar platenbaas Clive Davis voor haar kunnen regelen.

Entitled

Keys verwerkt de piano in veel van haar nummers, omdat ze al van jongs af aan piano speelt. Naast piano speelt Keys ook nog vier andere instrumenten, waaronder viool en cello. Haar nummers gaan vaak over liefde, een gebroken hart en over de kracht van vrouwen. Keys’ stijl bestaat uit soulmuziek, die wordt ondersteund door bas en geprogrammeerde beats, en ze verwerkt de klassieke piano in haar r&b-, jazz– en soulmuziek. Ze experimenteert op haar derde studioalbum, “As I Am, ook met pop– en rockmuziek.

Keys heeft het bereik van een contralto, dat zijn 3 octaven.

Door haar carrière heen heeft Keys al verschillende prijzen gewonnen, en heeft ze een onderscheiding gekregen van de RIAA. In Amerika heeft Keys al meer dan 14 miljoen albums verkocht en wereldwijd zelfs meer dan 30 miljoen.

“Entitled” is haar 9e studio album. Anders dan de vorige  bestaat het album uit een tweedeling. Enerzijds orginals, en het tweede deel noemt ze unlocked met lounge-achtige invloeden. Het album klinkt nogal experimenteel, en toont vele kanten van Key’s talent op klassiek piano. Een nummer heeft ze ook naar de zanger-pianist “Nat King Cole” vernoemd. Een album om bij te zetten in de collectie.
Naar verluidt geeft Keys acte de presence op het aanstaande Northsea Jazz Festival 2022 in Rotterdam.

 

 

Comment here