Wat wij willen?
Met deze petitie verzoeken wij de regering om de volgende stappen te zetten naar de volledige erkenning van de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis van Nederland:
– 1 juli moet een nationale feest- en herdenkingsdag worden;
– De Nederlandse Staat moet – in nauwe samenwerking met (vertegenwoordigers en organisaties van) nazaten zorgdragen voor de wettelijke verankering van de nationale herdenking en viering;
– Nederland moet formeel excuses aanbieden voor de Nederlandse rol in de trans-Atlantische handel en alle bijbehorende verantwoordelijkheden nemen.
Wat kun jij doen?
Onderteken de petitie vóór 1 juli én deel de petitie met je familie, vrienden, collega’s en netwerk! Samen kunnen we ervoor zorgen dat Nederland deze essentiële stappen zet om het slavernijverleden volledig te erkennen.
Jouw gegevens
De reden dat wij naam, adres en geboortedatum vragen, is omdat die gegevens noodzakelijk zijn voor een burgerinitiatief. Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om de petitie aan te bieden en om je, als je dat wilt, te updaten over het initiatief. Derden zullen dus geen beschikking over je gegevens krijgen. Bij 40.000 handtekeningen wordt dit burgerinitiatief verplicht behandeld in de Tweede Kamer.
Initiatiefnemers
FunX
Stichting Nederland Wordt Beter
The Black Archives
Ondersteund door
Het NiNsee
Zwart Manifest
Waarom is het belangrijk?
Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen afgeschaft, na langdurig verzet en opstanden van tot slaaf gemaakten. Maar de gevolgen van kolonialisme en slavernij werken nog steeds door in onze samenleving: institutioneel racisme, onderdrukking en ongelijkheid zijn dagelijkse realiteit voor veel Afro-Nederlanders. Hoe kan het dat meer dan 150 jaar later het Nederlandse slavernijverleden nog steeds niet officieel wordt erkend?
Het is tijd dat de politiek erkent dat de trans-Atlantische slavenhandel en koloniale geschiedenis een onmiskenbaar onderdeel zijn van de Nederlandse geschiedenis: dat is de eerste stap naar een gelijkwaardiger Nederland. Jaarlijks vindt op 1 juli, tijdens Keti Koti, een herdenking plaats en wordt ook de afschaffing van de slavernij gevierd. Maar… Zolang de overheid deze datum niet erkent als nationale feestdag en er geen nationale herdenking plaatsvindt, ontkent Nederland zijn verantwoordelijkheid in deze gedeelde geschiedenis. Het is daarom hoog tijd om 1 juli te erkennen als een nationale feest- en herdenkingsdag. Teken daarom de petitie!
Hoe het overhandigd gaat worden
De handtekeningen worden zowel digitaal verstuurd als persoonlijk overhandigd aan de regering, de Eerste en de Tweede Kamer.
Comment here