Nieuws

Bondscoach Menzo aangewezen op management vaardigheden

Bondscoach Stanley Menzo aangewezen op zijn management vaardigheden

Bondscoach Stanley Menzo is aangewezen op zijn management vaardigheden.

Na de aftocht van Dean Gorré als gevolg van de teleurstellende resultaten van Natio heeft de Surinaamse Voetbalbond (SVB) Stanley Menzo aangesteld als bondscoach van Natio.

Stanley is begaan is met het wel en wee van het Surinaams voetbal en is eerder voorzitter geweest van de Suriprofs – een selectie van Surinaamse voetballers in de Nederlandse competitie- en nauw betrokken bij de organisatie van zomertoernooien tussen Suriprofs en lokale Nederlandse voerbalclubs uit de Keukenkampion Divisie.  Na te zijn geïntroduceerd door de SVB en een beleefdheid bezoek aan Pres Chan Santokhi werd al gauw  vriendschappelijk wedstrijden georganiseerd in het Franklin Essed Stadion. De eerste krachtproef van de nieuwbakken coach Menzo. Zowel het mannen als vrouwen team van Guyana en Barbados  werd door de SVB geïnviteerd om vriendschappelijk de degens te kruisen tegen Suriname van 28 januari tot en met 1 februari 2022. Hoewel het kort dag is om enig inzicht te krijgen in de bedoelingen van Stanley Menzo, zijn de krachtmetingen – hoe leuk ook – tegen Guyana en Barbados geenszins representatief waar Natio momenteel staat. Het veldspel oogde goed en georganiseerd. Echter tegenstanders van het hogere niveau in de Midden – Amerikaanse CONCACAF- zone zijn zwaar gewichten.Kijkend naar de wedstrijden van een Guatemala (hard voetbal), is het de vraag of Natio daar tegenop is opgewassen. Midden Amerikaanse landenteams als Costa Rica, Honduras, Mexico, El Salvador beheersen de fijne kneepjes van het spel, voeren een snelle balcirculatie, en dito sprint, en ook nog een zeer gerijpt tactisch inzicht, zuivere passing en pressing. Niet dat deze eigenschappen bij onze jongens ontbreekt, maar enig vernuft tegen deze tegenstanders is bittere noodzaak. Welk (strijd) plan heeft Stanley Menzo in de kast liggen om toekomstige kwalificaties af te dwingen? Dat is nog niet (helemaal) duidelijk.
Bondscoach Stanley Menzo
Welke spelers gaat hij (door) selecteren? Spelers uit de diaspora, of de lokale uit de  Surinaamse competitie? Of een mix van allebei?

Dit is een enorme klus. Hij valt dan ook niet te benijden, want de kans op tweedeling en ontevredenheid ligt op de loer. Soms onverwachts. Hiervoor heb je management skills nodig om gevaren uit onduidelijke hoeken te bezweren. Mogelijke verdeeldheid in de selectie van Natio kunnen we niet gebruiken. De focus dient altijd te liggen op het groepsbelang, en niet het individuele belang. Duidelijke afspraken met de selectie spelers is geen overbodige luxe. Daarnaast is het zeer belangrijk welke sportieve doelen er met de Technische Commissie als mede het Bestuur van de SVB zijn gemaakt. Een lange termijnvisie en een structureel behoorlijke zak met geld is broodnodig om de Midden – Amerikaanse en Noord Amerikaanse voetbal- hegemonie te doorbreken, wil Natio zich permanent tussen deze grootmachten positioneren.

Comment here