Concerten

Familieverhaal Woiski: Het geluk zit de Tegenstrevers in uitersten, niet mee.

Max Woiski jr rijst met kouseband

In de donkere, en koude winterdagen zit het Nederland niet mee. De joden vervolging is in volle gang, en de ‘lebensraum’ van Nazi-Duitsland heeft zich uitgestrekt tot Nederland. In die treurige dagen en de opkomst van de Amerikaanse Jazz onder de zwarte soldaten arriveert Max Woiski Sr in Nederland. Een periode waarin een zwarte burger een bezienswaardigheid was, en aangeraakt werd alsof de donkere huidkleur zou versmelten in een witte.

Familieverhaal Woiski: Het geluk zit de Tegenstrevers in uitersten,  niet mee.

Woiski’s neus voor financieel gewin, en overlevingskunst nam toe, en al gauw zette hij zich in  om commercieel succesvol te zijn, toen niemand minder dan Heineken hem benaderde het bier af te nemen in zijn Club La Cubano in Amsterdam–centrum. Aanvankelijk met succes, totdat de Duitsers zich de “waardeloze negermuziek” niet lieten welgevallen onder goedkeuring van de NSB. Een ariërverklaring was noodzaak om Woiski’s tent draaiende te houden. Zelfs een reclame-spot voor Nescafe werd van stal gehaald om de eindjes aan elkaar te knopen. Onder veel gezeur liet Alma Braaf – gespeeld door Manoushka Zeegelaar-Breeveld –  zich over halen om deel te nemen aan Woikski’s muzikale revue, totdat zij ontdekte dat de huiselijk trouw niet aan manlief was besteed. Tot overmaat van ramp kon Woiski het niet goed vinden met junior, en omgekeerd. Dit leidde tot een controverse dat tot het bot werd uitgevochten. Ze konden elkanders bloed wel drinken. Bovendien kon Max Woiski Sr de belofte om de studie van zoon te bekostigen, niet waarmaken.

 

Het was dat stiefmoeder Alma het voor Junior opnam, anders was het met deze slecht afgelopen. Slecht liep het toch omdat het einde van Senior’s club zich aandiende. De inkomsten liepen terug, en Woiski Sr nam alles wat nog van waarde was mee naar Spanje om zijn geluk te beproeven. Dat avontuur verzandde eveneens. Een terugkeer naar Nederland was dan nog de enige optie. Junior die ondertussen nachtclub La Cubana had overgenomen zag in dat Nederland hem geen ‘Rijst met kouseband’ kon bieden. Woiski vv Woiski is een familietragedie. Het enige wat vader en zoon enigszins gemeenschappelijk bond was de muziek. Naar later zou blijken een legacy voor de Surinaamse muziek; een kennismaking voor de generatie millennials, en nostalgie voor de eerste en tweede generatie Surinamers in Nederland, en zij de witte Nederlanders met Surinaamse roots.

Woiksi vs Woiski ging op 14 januari 2018 in premiére in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.

Deze interpretatie van  een familieverhaal is nog te zien op:

  • dinsdag 20 maart in Theater Bellevue Amsterdam
  • vrijdag 23 maart Theater de Meerse, Hoofddorp
  • zondag 25 maart, Orkater/Bijlmerpark Theater
  • woensdag 28 en donderdag 29 maart Toneelschuur Haarlem
  • zaterdag 31 maart Verkadefabriek Den Bosch
Familieverhaal Woiski: Het geluk zit de Tegenstrevers in uitersten,  niet mee.Familieverhaal Woiski: Het geluk zit de Tegenstrevers in uitersten,  niet mee.

Comment here