Nieuws

Freek Vonk op avontuur in de binnenlanden van Suriname

Freek Vonk in Suriname

Freek’s buitenlandse avonturen-drift leidt tot aanval Tijgermeerval

Hij bevaart de wereldzeeën en oceanen, belangstellend en nieuwsgierig naar leven onder water en op het land. Bioloog Freek Vonk is voor de duvel niet bang. Hij verkeert  meer in het buitenland dan in eigen land, is steeds op zoek naar de meest gevaarlijke dieren op aarde.

Soms mogen wij kijken naar zijn programma “Freek’s wilde wereld” , waarin hij ons meeneemt op bizarre avonturen. Zoals hij een giftige adder vangt met een dun stokje, tussen de heidebollen langs de weg. Dit zouden we niet durven, zo’n waaghalzerij. Maar ja, Freek is niet zo maar iemand. Hij is Professor, doctor in de Biologische wetenschappen, dus weet hij meer dan gemiddeld veel van planten en dieren. Een ieder kent het verhaal van de Rifhaai in  het rif-gedeelte van de oceaan nabij de Bahama’s. Freek overleefde een aanval van de haai, en een snel ingevlogen Heli bracht hem over naar het Jackson Memorial Hospital in Miami.  Na een paar dagen kon hij in het verband, maar gelukkig verder gezond het ziekenhuis verlaten.

En toch, kan het gebeuren dat Freek zich verkijkt op de bijzondere plekken in de wereld. Een daarvan is het Amazone-woud, uitgestrekt vanaf het noorden van Zuid-Amerika: van Noord – West Brazilië, Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, tot aan Colombia. Vanwege de Nederlandse taal in Suriname heeft Freek deze voormalige kolonie bezocht.

Enkele jaren geleden mochten wij vanaf de televisie deelgenoot zijn toen Freek een Aboma (wurgslang) in het vizier kreeg. Maar voordat hij er erg in had was deze verdwenen, ondanks Freek z’n vruchteloze zoektocht naar dit 2 meter lange reptiel. Maar Freek kennend geeft hij niet op. Onlangs begaf hij zich wederom in het Amazone-woud van Suriname, en tijdens een visvangst “toverde” hij een Tijgermeerval naar boven, doch deze was niet gediend van Freek’s enthousiasme, en bezorgde hem pardoes een flinke stekel tussen duim en wijsvinger.

Hij moest afgelopen dinsdag nog even wachten op hulp, omdat het in de Surinaamse jungle gauw donker wordt. Bovendien zijn sommige delen in het Amazone-woud niet met de auto of boot bereikbaar. Alleen per vliegtuig of helicopter. Na een -zoals Freek verklaarde turbulente – vlucht van ongeveer anderhalf uur zijn hij en de medewerkers  geland op plaatselijke op het vliegveld in de wijk Zorg & Hoop in Paramaribo-Zuid, de hoofdstad van Suriname. In het Diakonessen ziekenhuis is de stekel van de tijgermeelval onder plaatselijke verdoving uit de hand van Freek gehaald. Als mooi “aandenken’ kreeg hij de stekel mee. Hij kreeg het advies om de wond open te houden en anti- biotica te slikken, en een paar keer per dag wassen, het bloed rondom de wond eruit drukken. Dit om verdere zwelling te voorkomen. De hand moet blijven bewegen, waarna het uiteindelijk goed moet komen, aldus Freek  De opnamen zijn door dit incident stilgelegd en niet hervat, maar met zijn gezelschap zat hij bijna aan het eind van de reis, vertelt Freek aan de pers.

https://www.youtube.com/watch?v=Az0JvdZoJ1o

 

 

Comment here