Artiesten

George Michael als volleerde Soulzanger?

George Michael als volleerde Soulzanger?

Ingezonden artikel

Naar aanleiding van recensie in de Volkskrant dd 23 oktober 2017

(Lees hier het artikel op de Volkskrant.nl.)

George Michael als volleerde Soulzanger?
George Michael als volleerde Soulzanger?

De recensie van Gijsbert Kramer in de Volkskrant van maandag 23 oktober jl over George Michael verdient in een bepaalde passage enige nuance.

Kramer beweert namelijk dat  op de nieuwe opgepoetste heruitgave “Listen without prejudice volume one “  blijkt dat Michael een volleerde soulzanger was.

Zo zwart klinken volgens Gijsbert Kramer maar weinig blanke zangers.

De waarde en populariteit van George Michael trek ik geenszins in twijfel. Echter er zijn witte zangers die het zwarte oeuvre en eigen repertoire beter bezingen  dan George Michael. Michael doet zijn best maar kan niet tippen aan de (nieuwe) generaties witte zangers met een zwarte inslag.

James Hunter, Paul Carrack, Boz Scaggs, Marc Broussard, Huey Lewis vertegenwoordigen een generatie , die zeer verdienstelijke, doorleefde soul op de planken brengt. Als je in staat bent “Just one more day” (Otis Redding) bezielend te brengen (Huey Lewis) dan ben je het waard om het podium  van het Apollo Theater te bestijgen. Dan heb ik nog niet eens over de Soulzanger bij uitstek: Van “The Man”  Morrison die decennia meegaat met uitstekende platen van ongeëvenaarde kwaliteit. Toen de track “Lord if i ever needed someone “  in 1971¹ uitkwam stond de soulwereld op zijn kop. Menigeen spoedde zich naar radiostations in het Caraibisch gebied om getuige te zijn wie op de picture-sleeve stond afgebeeld. En ja hoor….. een witte zanger met een volwassen soul stem:

Van Morrison.

Garry Louz
Ïf i ever needed someone” staat op de albums

Van Morrison “His band and his Street Choir” (1971)

Van Morrison “Re-working the Catalogue” (2015)

Comment here