In de afgelopen dertig jaar hebben we een oase ondergaan van Surinaamse kookboeken. Een van de meest bekende is het Groot Surinaams kookboek van A.A. Starke en Muriël Samsin-Hewitt (RIP). Daarna zijn zeker een negental kookboeken, of meer uitgekomen, elk met een eigen karakter, en recepten, die de Surinaamse keuken rijk is. Door de diversiteit aan bevolkingsgroepen hebben de nazaten van de tot slaaf gemaakten, en contract-arbeiders de eetgewoonten bewaard, en verder ontwikkeld. Dit vind je terug in de kookboeken die vrij goed verkrijgbaar zijn bij de reguliere boekhandel. In een tijd waarbij we nu gebonden zijn aan huis, kunnen de ‘kokkies’ en ‘assistensias’ in de kookgelegenheid zich uitermate goed uitleven, en wordt het gezin erg verwend met een verscheidenheid aan (vegetarische) maaltijden, snacks, en soepen. Wie niets moet hebben van vlees of vis, kan het nog altijd zelfs doen met een vegetarische pindasoep. Heerlijk. Van Judith Cyrus is onlangs het kookboek ‘Paramaribo, Een Culinaire Smeltkroes’ op de markt verschenen. Judith die continu bezig is met het samenstellen, en bereiden van gerechten heeft van haar uitgave een waar feest gemaakt. Van de Surinaamse Joods- Creoolse Pom en Pastei tot herie- heri bereidt met bakkeljauw in authentieke Coroniaanse koskosolie, tref je gelardeerd met mooi foto materiaal en een (korte) historische intro rondom de receptuur. Goed geordend en duidelijk toegelicht. Bovendien doen de impressies je verlangen naar de hectiek waar Paramaribo om bekend staat, de Centrale Markt ter verbeelding. Blijkens ervaringen van jonge Surinaamse-Nederlands, die een oma of moeder hebben – een echte Komisi de na botrie – weten hoe lastig het is om de smaak uit de jeugd te benaderen. Om maar niet te refereren naar de heerlijke geuren komend uit het ‘kokeraam’. Daarom is het een uitdaging om Judith’ s Paramaribo, een Culinaire Smeltkroes door te nemen, en een uitgebreid familiediner na Coronatijd voor te bereiden en te organiseren. Eet smakelijk!
Paramaribo, Een Culinaire Smeltkroes
EAN: 9789464040487
Hardcover 228 pagina’s
een mooie aanwinst voor mijn verzameling kookboeken!