Nieuws

Just van Niel verhaalt over een volkswijk in Paramaribo

Just van Niel

Donderdag, 18 november 2021 ;Informatie, heet van de muzieknaald.

De Surinaamse regering start in 1959 het volkswoningen bouwproject, genaamd: Latourproject. In de volksmond Latour. Dit na Zorg en Hoop, Ma Retraite, Beekhuizen en Moniz. Meestal is de Stichting Volkshuisvesting de uitvoerende instantie. Voor Just, die op Zorg en Hoop woont is het een openbaring om te horen te krijgen dat het gezin naar Latour verhuist. Wat er volgt zijn ontwikkelingen die de dan twaalfjarige Just (Paramaribo, 29 april 1948) zich heel lang zal herinneren zijn. Mede ondersteunt door oude buurgenoten, die hij zowel in Nederland als in Suriname interviewt, komt er en schat aan verhalen en informatie naar voren die hij zorgvuldig optekent. En natuurlijk zoals elke schrijver overkomt ondervindt hij een schrijversblock. Maar toch krijgt hij de kracht en motivatie om verder te gaan met het boek: “De Parels van Latour, Faf A Buku”, een volkswijk met medewerking van de co- auteurs: Rudi Leeuwin, Henk Abendanon, en August Inge.

Gedetailleerd vertelt Just over hoe Latour zich vanaf 1959 tot aan 2017 heeft ontwikkeld. Straat voor straat, woning voor woning met gebeurtenissen en typetjes, die een volkswijk omvat. Typetjes, die bijnamen krijgen, en soms er zelf om moeten lachen. Maar ook stoere jongens als Sint, die de schrik vormt voor andere jongens uit de omliggende wijken als Menkendam, Pontbuiten, Ephraimzegen. Zo is de sociale controle groot. Immers jongens haalden kattenkwaad uit, waaronder stenen op daken gooien, vechtpartijen, scholieren in de trein (=draisin) van Saron naar Latour, eindstation Beekhuizen en ondertussen steeds illegaal meereizen door gebrek aan geld. Als een rode draad in de “Parel van Latour” is de Stichting Buurtwerk Latour (Stibula), die plannen en projecten ontvouwt om de gemeenschap te versterken. Dit omdat er behalve criminaliteit ook tienerzwangerschappen, en woningnood heerst in de wijk. Stibula was het werkgebied van Wilgo Koster samen met een team van vrijwilligers. Ook de padvinders, verdeelt in categorieën: Leeuwen, Tijgers, Paarden en Stieren hebben een aandeel in de sociale ontwikkeling van de wijk, benadrukt van Niel.

Wat het boek zo bijzonder maakt  is de inbreng van (oud) bewoners; een ieder met zijn of haar eigen kijk. Een bewoonster meent dat de samenstelling van Latour is ontstaan uit bewoners van Zorg en Hoop, en andere wijken, omdat bewoners aanpassingsproblemen hadden, waardoor de overheid steeds meer voor woongelegenheid moest zorgen. Hierdoor ontstond het latere Beekhuizen.

Het paradoxale van Latour is, dat naast de positieve impulsen en initiatieven van individuele buurtbewoners er ruimte is voor humor in de vele opgetekende gebeurtenissen. Zoals tante Otlien, die toevallig in de bus zit als de kwajongens van Latour de chauffeur continu bestoken met afgeschoten elastiekjes. Tante die hevig geschrokken is door het voorval, kan ternauwernood de chauffeur overtuigen niet in het kanaal nabij Saramaccadoorsteek te rijden, want ze wil nog niet dood!

Just van Niel

 

Wie de verhalen uit de boeken “Loes en Mama” en de “Wij en de Wereld” heeft gemist, doet er goed aan “De Parels van Latour, Faf A Buku ” aan te schaffen.

Dit kan door het boek te bestellen:

Auteur Just van Niel, via email: jevanniel@kpnmail.nl

ISBN/EAN 9-789079-997039 Copyright © Just van Niel, 2017l

Comment here