Nieuws

Kunstenaar Dimitri Madimin portretteert zijn grootmoeder Julia Wong A Foe

Kunstenaar Dimitri Madimin portretteert  zijn grootmoeder  Julia Wong A Foe

In de verzengende hitte op een middag in oktober 1967 rijdt de chauffeur van de Austin Morris vanuit Paramaribo, het Surinaamse stadje Alkmaar binnen.In de auto bevinden zich tante Julia, zoon Jerry en dochter Astrid  Wong A Foe en ik. De Jacobweg is een belangrijke, zanderige hoofd straat waar de stof opwaait als er enkele auto’s langs rijden. In een van de zij straten, Zuster Jensenweg 1 ligt het kinderhuis Suk -Dhaam.

Kinderhuis Sukh Dhaam
Foto’s en tekst: Dimitri Madimin

Julia Wong A Foe werd in 1930 geboren op plantage Welgelegen. Die was toen nog altijd in gebruik en ligt niet ver van Alkmaar, waar haar oudere zus Esther in 1925 het levenslicht zag. Julia’s ouders en grootouders waren eerste generatie – migranten uit India. De crisesjaren drukten zwaar op de noodlijdende plantages in Suriname. Om aan de armoede te ontsnappen liep Julia samen met haar oudere zus Esther weg van huis. Ze kwamen terecht in het kinderhuis Sukh Dhaam (Huis van Geluk) in Alkmaar, waar Julia tot haar 15e bleef. Inmiddels is zij de oudste nog levende voormalige bewoner van Sukh Dhaam. Hindostaanse kinderen werden hier opgevangen en (protestants) christelijk opgevoed.

Zo ook, Julia die  sociaal -maatschappelijk zeer betrokken, bijzonder invoelend is. Dat maakt haar erg geliefd in de omgang. Kunstenaar Dimitri Madimin (1975) reisde voor de tentoonstelling “De Laatste Verhaaldragers” naar Surinaams Alkmaar, gelegen in het district Commewijne.

Op zoek naar verhalen van de huidige bewoners. Zijn grootmoeder Julia Wong A Foe groeide op in het kindertehuis op Alkmaar. Hij portretteerde haar en andere mensen die op de voormalige plantage leven of geleefd hebben. Sommigen zijn al zevende generatie – Alkmaarders. De tentoonstelling “De Laatste Verhaaldragers” was tot en met 19 maart 2023 te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar

Nader:  Tijdens de tentoonstelling is Julia Wong A Foe op 93 jarige leeftijd  in   Paramaribo overleden

Comment here