ArtiestenConcerten

Lalah Hathaway beproeft de erfenis van vader Donny

Lalah Hathaway beproeft de erfenis van vader Donny

Meestal hebben de kinderen wiens ouders een grote naam hebben als vocalisten het erg lastig om een gedegen muzikale carriére op te bouwen. Vaak wordt er dan een vergelijking getrokken hoe goed, of minder goed ze zijn dan de ouders.

Dat de kinderen talent hebben is ontegenzeglijk, maar niet meer dan dat volgens sommige critici. Met Lalah Hathaway – Chicago Illinois, 16 december 1969 – is het net een weegschaal. Te licht gewogen voor een stardom als Anita Baker, Leela James, of een Macy Gray, en te zwaar voor een vergelijking met Aretha Franklin, Gladys Knight, of een Etta James. Het zit er net tussen in. Lalah onlangs begeleid door het Metropole Orkest (Extended version), waagde zich aan het onbesproken repertoire van haar vader Donny Hathaway. (Donny overleed tragisch op 10 januari 1979).

Volgens de 2 DOC documentaire; Mister Soul, a story about Donny Hathaway werd Donny jarenlang geplaagd door paranoïde gevoelens, maar ook in staat onnavolgbare partituren op schrift te stellen, eigen  composities neer te zetten. Bewerkte daarnaast ook dat van anderen zodanig, dat het origineel werd overtroffen. Geen artiest die in zijn korte leven tientallen albums heeft uitgebracht, doch wat er is, is dan ook bekroond met goud en dubbelplatina. Helaas haalt Lalah deze stardom (nog) niet, wel een Grammy Award. Dat ze ten tonele verschijnt met de legacy van Pa is al heel wat. Moeiteloos laveerde het Metropole Orkest langs de toch niet eenvoudige stukken, echter wat op papier staat is te volgen, en dat deden ze ook. Volgzaam aan de  “notebending” in de covers van Lalah, die een prima performance neerzette, het repertoire van pa deed herleven. Ze kwam in theater Carré  heel dichtbij de emotie in “A song for you”, “Where is the love”. Hoewel ze de diepte van Donny net niet bereikte was haar uitvoering “Someday we’ll all be free”, verdienstelijk. Prachtig gearrangeerd door het Metropole Orkest, waardoor de compositie tot volle wasdom kwam. “Jealous guy “ (origineel John Lennon) werd van een bluesy tint voorzien.

Met de optredens in Rotterdam, Tilburg en Amsterdam heeft Lalah Hathaway ons een rijke inkijk gegeven in de diepe ziel van Donny.

 

Comment here