Recepten

Moksi Alesi

Bitawari Moksi Alesi

In mijn allereerste Moksi Alesi recept had ik al aangegeven dat er meerdere varianten waren om een Moksi Alesi te maken. Deze variant is met de surinaamse groenten Bitawirie / Bitawiri. Deze groente is vanzichzelf een beetje bitter maar samen met het rijst en vlees is de smaaksensatie erg lekker. Belangerijk vind ik dat de kinderen behalve rijst en vlees ook nog een zeer voedzame groenten binnenkrijgen.

Benodigdheden:

  • 4 kopjes /kannen rijst
  • 4 1/2 kopjes/kannen water
  • 1 ui ( versnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 1 tomaat (stukjes geneden)
  • 1 halve theelepel tomaten puree
  • 1 klein bosje Bitawirie ( verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 kipfilet
  • 400 gram zoutvlees
  • 3 grote lepels zonnebloem olie
  • 1 eetlepel tuinkruidenbouillon ( 1 1/2 grote maggiblokjes)
  • 2 eetlepels margarine

Bereiding:

  1. Voorbereiding voor dit gerecht bestaat uit het uitkoken van de zoutvlees. Doe de zoutvlees in een pan met water en kook de vlees tot hij wat zacht is geworden ongeveer 30 minuten. Snij het daarna in stukjes/blokjes. De kipfilet ook wassen en in blokjes snijden. Pluk de bladeren van de stengels en was ze. Snij vervolgens de bladeren even grof doormidden. Dan heb je niet zulke grote bladeren in je eten.
  2. Doe de olie in een grote pan. Let erop dat de pan ruim genoeg is voor het rijst later. Fruit de ui en knoflook, na 1 minuutje de tomaten puree en tomaten erbij doen. Lekker glazig bakken. Doe daarna de kipfilet en zoutvlees erbij en ook de witte peper. Laat dit ingeveer 5 minuten bakken. Vervolgens schep je je gewassen Bitawirie erdoorheen. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Als dit alles gemengd is dan de 4 1/2 kopjes water toevoegen samen met de tuinkruidenbouillon (maggiblokjes). Even roeren en deksel erop.
  3. Nadat dit alles goed gekookt is proef je het water of dat voldoende zout heeft. Het moet net iets te zout zijn aangezien er nog rijst in moet koken. Als het voldoende smaak heeft dan het rijst wassen en bij de mengsel op vuur doen ( niet met extra water). Meng het rijst goed. Laat het rijst goed opkoken met de deksel erop. Af en toe goed roeren zodat het niet aanbrandt
  4. Als het water bijna opgedroogd is doe dan het vuur helemaal op z’n zachtst. Schep ook de margarine erdoorheen. Meng dit goed met het rijst. Doe daarna een natte doek of aluminium folie over de pot heen en dan de deksel erop. laat het nog 30-40 minuten gaar koken. Proef of het rijst goed zacht is en je Bitawirie Moksi Alesi is klaar.

Tip:

  • De Moksi Alesi kan je mooi garneren met komkommer en tomaten.
  • Een surinaamse Bakbanaan hoort ook bij een Bitawirie Moksi alesi.
  • In plaats van kipfilet kan je ook gerookte kipstukjes gebruiken.
  • Als je het nog wat exotischer wilt maken kan je 1 kopje water vervangen door 1 kopje kokosmelk.
  • Als de rijst niet helemaal gaar/zacht is doe dan nog 1 kopje water erin, en laat nog wat stomen ongeveer 10 minuten.

Comment here

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.