AgendaNieuws

Mrs B exposeert alle muziekstijlen

Mrs B exposeert alle muziekstijlen

Alle scepsis ten spijt trekt Beyonce Knowles haar eigen plan. Het is haar om het even wat ze kan brengen: Soul, R&B, Hip Hop; geen probleem, maar Country? Dat is toch gewaagd zou je zeggen, maar niet voor Mrs B. Een goed doordacht plan, want ze zal ongetwijfeld de platenkast van Vader Knowles hebben verkend en beluisterd. Hoe kom je anders dan op het idee om in  “Sweet Honey Buckiin”, een intro in te zetten van Patsy Cline’s “I fall to pieces”? En daarbij Shaboozey te betrekken met zijn raps. Ongelofelijk knap, is ook hoe ze de Gospel traditie doorleefd  laat klinken in “Amen”, met op de achtergrond een bescheiden dameskoor. Ook daarin  is mevrouw Knowles gegroeid, waar je zou beweren dat ze na de grootse projecten “Renaissance en “Limonade” wel haar top zou hebben bereikt, trekt ze met “Cowboy Carter” als een Route 66  van de Oost naar West, vervolgens zuidelijke side qua stijlkenmerken – en herkenning. “II Hands II Heaven” , is een typische Beyonce , waar je de echte R&B proeft, die haar groot heeft gemaakt.

Toen de in Shreveport, Louisiana geboren Willie Jones, Beyonce aan de lijn kreeg, twijfelde hij geen moment om zijn vocalen samen met haar te etaleren in  “Just for fun”. Daarmee in een klap  vanuit de schaduw naar de spotlight. Want vraagt B jou dan heb je iets speciaals. Een prachtig duet met Miley Cyrus verrijkt het album. Hiermee heeft Beyonce haar doelstelling bereikt om voor een ieder wat wils op vinyl  vast te leggen, en zo je wilt te streamen op elk gewenst moment.

Beyonce and Willy Nelson
Good old Willie Nelson  heeft gedurende een halve minuut ook een aandeel in “Cowboy Carter”. Op betoverende wijze maakt ze een Melting pot van akoestische gitaar geluiden – en effecten, vioolpartijen, hiphop. Op “Cowboy Carter” verwijst Beyonce naar de Amerikaanse zangeres Linda Martell (82), die haar geïnspireerd  heeft “Cowboy Carter” te verwezenlijken. Martell was de eerste zwarte vrouw, die country ging zingen tot misnoegen van de witte country liefhebbers, die hiermee geen raad wisten. Ze kondigt op het album de immer opzwepende zuidelijke  “Ya Ya “ aan.

En natuurlijk is Beyonce zeer schatplichtig aan Dolly Parton, de Queen of Country. Op haar eigen wijze zet ze “Jolene” neer, geëmotioneerd, muzikaal, en koorzang dat het nummer naar grote hoogten stuwt. Je kunt “Cowboy Carter” een commercieel plan noemen, maar wel één met een hoog muzikaal gehalte.
Mrs B exposeert alle muziekstijlenMrs B exposeert alle muziekstijlen

 

 

Comment here