Nieuws

Prijs voor Surinaamse auteur Astrid Roemer

literatuur prijs Astrid Roemer

Prijs der Nederlandse Letteren voor Surinaamse auteur Astrid Roemer

 

Schrijfster Astrid H. Roemer krijgt in oktober de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Ze is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de prestigieuze literatuurprijs.

“Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd”, staat in het juryrapport. “Roemer slaagt erin thema’s uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat.”

Astrid Heligonda Roemer werd op 27 april 1947 geboren in Paramaribo. Hoogtepunt in haar oeuvre is de trilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1998).

In haar werk spelen thema’s als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. In 2016 ontving ze voor haar gehele oeuvre de P.C. Hooftprijs.

Prijs voor Surinaamse auteur Astrid Roemer

Astrid H. Roemer wint de Prijs der Nederlandse Letteren. Vlaams minister-president en minister van Cultuur @JanJambon maakte dit namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend. Zij is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de Prijs der Nederlandse Letteren.

Comment here