Artiesten

Sabakoe – Kaaiman

Sabakoe - Kaaiman

Na het ontbinden van het Kaseko dansorkest Caribbean Combo op 1 januari 2015 (na 35 jaar), is het stokje overgedragen aan het dansorkest Sabakoe ¹ onder leiding van trompettist Alfons ‘’Foenoe’ Heye. Begonnen als een (groot) bazuin groepje, groeide Sabakoe uit tot een veel gevraagd dansorkest op feesten en partijen onder de Afro-Caraibische gemeenschap in Nederland en Suriname.

Sabakoe Kaaiman

In het laatst genoemd land is hun populariteit tot op grote hoogte gestegen. Dit is te merken aan je jaarlijkse tour van de groep in de maanden december en januari. Een bezoek aan het moederland is een dansfestijn op zich, dat fanatieke volgelingen hun vakantie combineren met de optredens van deze kaseko-formatie. Het succes is grotendeels toe te schrijven aan de gedurfde arrangementen (zonder notenschrift) door Brayn Dompig, en wordt soms de assistentie op toetsen ingeroepen van Ernesto van Dal, of andere bevriende musici. Dit orkest is ondertussen bezig met het 12e studio album (inclusief twee verzamelaars).

De laatste uitgave in december 2015/januari 2016 ‘Kaaiman’ is verdienstelijk. Ware dansmuziek die ongelofelijk enthousiasmeert door de charismatische zangers Steven Maayen, Guno Adrianus en Angelo Blackman. Naast de titeltrack zijn de opvallendste nummers; ’Ik heb door de wereld gezworven’ deels in Nederlands en deels in Surinaams gezongen. In het laatste kwart voorzien van een reggae sausje in de traditie van de zaliger Lucky Dube.

Ook ’ Sele nanga mamie’ door Angelo Blackman ingeleid met een sjambura intro verenigt de indiaanse invloeden met de kaseko. Al bij al is het album ‘Kaaiman’ een aanrader voor de trouwe fans, en brengt je van een mineur naar een vrolijke stemming.

¹ Sabakoe is de naam van een (meeuw) soort, die leeft langs de kust van Suriname , Guyana en Frans Guyana, en zich voornamelijk voedt met vis.

 

Comment here