NieuwsnostalgieUncategorized

Soul Party, nieuwe trend in Nederland

Soul PArty

Het is half twee in de middag. Een hete septembermaand in Paramaribo waar het asfalt van de straat ondraaglijk heet aanvoelt onder de delialah-slipper. Betreedt je een zanderige weg dan probeer je een weg te banen tussen het opstuivende zand, dat je ogen behoorlijk prikt (‘zoro ai’). In een van de woningen schalt de Sanyo-radio. De bewoonster heeft de zender Radio Paramaribo (RAPAR) afgestemd. De omroeper in dienst leest voor uit de ingezonden advertentie-boodschap van de Club American Bridge in het centrum van Paramaribo. Op de achtergrond: ‘I can’t live without you’ gezongen door John Ellison & de Soul Brothers Six. Een spannende party vol met soul-schuivers van onder andere de immens populaire Otis Redding, Ben E King, en al die andere artiesten, die het merk Soul op de internationale muziekkaart zetten. De toegang bedroeg Sf 1,50 inclusief een koude drank. Uiteraard ontbrak de warme schotel vanuit de keuken niet. Zo werden de “lock down” parties ingeluid via de radio-advertenties. Tientallen fanclubs zouden dit volgen. Immers er ontbrandde en heftige concurrentiestrijd tussen de Clubs: Orlons, Ovations, Frankie Avalon, Arthur Conley en Impressions. Wie had de leukste en mooiste meisjes in zijn club? En wie de meeste blinkende, opgepoetste Juncker fiets, mini-honda, mobilette , Zündapp of KS?

soul party

Hiermee was de trend van de Soul party (1970-1975)  in -en voortgezet in Nederland waar de behuizing kleiner was dan in het warme thuisland. Er ontstonden de huisfeestjes  voornamelijk in de vier grote steden. Gesteund door de doorbraak van het muziek televisie programma Soultrain bereikten (soft)soul- groepen als de O’Jays,  Manhattans, Stylissticks, Main Ingredient, Chi-lites het grote publiek.

Niet veel later in 1976 was de doorbraak van de Disco een feit. We maakten kennis met Gloria Gaynor “Reach out i’ll be there”, Jim Gilstrap’s , “Swing your Daddy”, Donna Summer , KC &The Sunshine Band,  George Mc Grae, .
De koek was bij lange na nog niet op, want het tijdperk van Earth, Wind & Fire, Bar-Kays, Fatback, Commodores , Trammps, Sister Sledge en Chic brak aan. De Veteranen van het eerste uur scoorden tussen door een hit . Johnnie Taylor met “Disco lady” en Lou Rawls met “You’ll never find another man like mine”. Een dag vlieger Stretch “Why did you do it”,  pikte en graantje mee. De Disco hield vele discotheken in haar greep, waar de Soul-ballad  haar neergang beleefde in ‘sombere’ artistieke –arme jaren. De kentering kwam in de jaren tachtig en negentig  met de nieuwe generatie Keith Sweat, R. Kelly, Gerald Levert,  & Boyz II Men, die een variant introduceerden: R&B (totaal anders dan de zestiger jaren  Rhtyhm & Blues, red).

Lou Rawls

“You’ll never find another love like mine” (live)

Club Mooovs wil haar bezoekers met regelmaat terug in de net omschreven tijd brengen. En zaterdag 26 augustus 2017 tot een onvergetelijke avond maken. De DJ is Garry aka Mr Romantic. “De sfeer wordt zwoel, romantisch , en natuurlijk gezellig. Dit verzekert de gastvrouw/host Annelies Ormskerk. Als het aan haar ligt volgen er meer van zulke avonden aan de Binckhorstlaan 135 in Den Haag.  Het publiek mag natuurlijk de dans- en Disco schoenen meenemen; eigenlijk zeer gewenst. . De aanvang is 22.00 uur, bijdrage Euro 7,50 per persoon”.

Comment here