Chef Ramon Brugman maakt vandaag iets uit de Chinees-Surinaamse keuken, wat hij zelf ontzettend lekker vindt: Tjauw min moksi meti. Een mie-gerecht met verschillende vleessoorten en groenten.
Ingrediënten kip
500 g kippenbouten in stukken
2 el oestersaus
4 tenen knoflook
4 el zoute sojasaus
1,5 tl verse geraspte gember
1 bouillonblokje
2/3 tl zout
Ingrediënten varkensvlees
400 g fricandeau
4 el ketjap zout
1,5 tl verse geraspte gember
1 bouillonblokje
1 tl zout
0,5 el suiker
1 el cognac
Tjauw min
500 g spaghetti
3 fa chong kip worstjes
gemarineerde fricandeau
2 uien
2 tenen knoflook
0,5 tl trassi
1 peper
1 tl vijf kruidenmix
1 paksoi
6 el oestersaus
3 el zoute ketjap
1 bouillonblokje
Zoetzure komkommer
1 komkommer zonder schil en zaadlijsten
0,5 rode ui
100 ml azijn
150 ml water
0,5 rode peper
5 el suiker
1 tl zout
0,25 tl gedroogde chilipoeder
Haal de kip uit de marinade en doe hem in een oven schaal. Rooster de kip 20 minuten. Zet hierna de oven terug op 100 graden, draai de kip om en gaar de kip nog 30 minuten in de oven.
Snij de knoflook en meng de rest van de ingrediënten met elkaar. Marineer het vlees net als de kip 12 uur. Haal hierna het vlees uit de marinade en snij het in plakjes.
Snij de knoflook, ui, peper en paksoi. Kook de spaghetti, giet het af en speel koud. Laat uitlekken op een vergiet.
Verwarm een scheut olie in de pan. Bak hier de fricandeau in aan. Snij de worst en voeg deze toe. Bak aan met de vijfkruidenmix en trassi. Voeg nu de uien, knoflook en peper toe.
Bak even aan en doe de paksoi erbij en roer een paar keer om. Doe hier de gekookte spaghetti bij en bak het geheel aan. Voeg de oestersaus, zoute ketjap, en een bouillonblokje toe. Breng eventueel nog op smaak met zout.
Snij de komkommer, ui en rode peper. Meng de azijn met water en suiker. Breng dit aan de kook en laat afkoelen. Voeg het bij de rest van de ingrediënten en meng met elkaar. Zet een uur in de koelkast.
Eet smakelijk!
Dankuwel meneer Ramon
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/surinaamse-tjauw-min-met-moksi-meti
Comment here