Concerten

Swamp Dogg, Criticaster van het eerste uur

Swamp Dog

Hij komt, hij komt de stoute hond …………..

Weet je zeker dat hij komt? Heeft zijn management een bevestiging gestuurd naar de organisatoren? Het is echt, het is waar. Op donderdag 8 september 2022 betreedt Jerry Williams jr aka Swamp Dogg poppodium  Paard van Troje voor een eenmalig optreden. Hij die podium angst schijnt te hebben en  Ma Williams als ondersteuning steevast meeneemt.

Hij die live onzeker oogt. Nee, je zult  hem niet zien dansen en swingen op de planken, maar des te meer genieten van zijn maatschappij – kritische teksten, die vaak politiek geëngageerd zijn. Zoals in “Synthetic world  we’;re livin in” van zijn debuut LP “Total destruction to your mind, 1970”, op de hoes zittend op de rand van een Kliko vuilniswagen. Platenhoezen: een handelsmerk van Swamp Dogg. Denk aan de hoes van zijn 2e album “Rat On”, (1971) zittend op een grote witte rat alsof het een witte Mustang is. Doodleuk. Altijd maar prikkelend , en uitdagend.

 

Swamp Dogg criticaster van het eerste uur

De rij van confronterende albums van de Dogg is meters lang. Echt waar.
En het deert hem helemaal niet. “What you see is what you get”, placht hij te zeggen. Zoals de titel van de LP/CD : “The white man made me do it” (2014), weer zittend maar dit keer op het dak van zijn woning,  een petroleum lamp vasthoudend. Hiermee symboliseert hij de armoede in zuidelijk  Amerika.
Behalve pure Rhythm and Blues en Soul gelardeerd met felle teksten, bewandelt hij ook de country-paden met het album “Sorry you couldn’t make it “uit  het jaar 2020.

 

 

 

Swamp Dogg criticaster van het eerste uur

Maar Dogg heeft ook een zachte kant. Neem nou: “Dont take her (She’s all i got)”, waarin hij vraagt zijn liefje niet af te pakken. Dit nummer – een cover van country zanger Conway Twiitty –  produceerde hij ooit in 1973 voor Freddie North op het Mankind label.  Wat kunnen we van Mr Dogg verwachten? Het is moeilijk te zeggen. Hij lijkt mij meer een entertainer in de dichtkunst, zoals Bob Dylan het altijd heeft gedaan. Net als zijn collega Dylan is hij een monument van de protestsongs, nooit verzakend om onrechtvaardigheden begaan door politici en instituties op de korrel te nemen. Laten we genieten van zijn vaak komische verschijning, want daar is hij erg goed in. Verrassend, en altijd apart.
Swamp Dogg, Criticaster van het eerste uur.

 

 

 

Comment here