Nieuws

WK 2026 uiteindelijke doel met Suriname

Henk ten cate nieuwe bondscoach van Suriname

Henk ten Cate hoefde niet lang na te denken toen Brian Tevreden en Aron Winter hem namens de voetbalbond van Suriname vroegen assistent-bondscoach van de Natio te worden. „Ik wil Aron als bondscoach en het Surinaamse voetbal helpen. Op die manier kan ik iets terug doen voor het voetbal dat mij veel heeft gegeven.”

Mijn moeder komt uit Suriname, dus heb ik veel met dat land. Dat lijkt me logisch. Ik heb mogen profiteren van twee werelden, omdat ik het warme van Suriname en het pragmatische van Nederland heb meegekregen”, zegt de trainer, voor wie de Surinaamse voetbalbond niet in de buidel hoeft te tasten. „Om de doodeenvoudige reden dat ik mijn bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van het voetbal in Suriname en trots ben te kunnen helpen.”

Dat Surinaamse profvoetballers uit Nederland sinds kort ook voor het Surinaams elftal mogen uitkomen, speelt een rol. „We geloven heilig in het feit dat we iets moois kunnen neerzetten met het WK van 2026 als uiteindelijke doel. De kansen daarop zijn gestegen, doordat we over in Nederland opgeleide spelers kunnen beschikken én het WK door Canada, de VS en Mexico wordt georganiseerd. Normaal gesproken kapen zij de drie tickets in de CONCACAF-zone weg, maar als organisator zijn zij direct geplaatst. Daardoor komen er drie extra plekken vrij.”
(Bron: telegraaf 13-05-23)

Henk ten Cate is de nieuwe assistent bondscoach van het nationaal voetbalelftal van Suriname. Dat is vanmiddag duidelijk geworden tijdens een briefing van het Natio Pers Management team.

Henk ten Cate is een Nederlandse voetbaltrainer en voormalig voetballer, geboren op 9 december 1954 in Amsterdam. Hij begon zijn voetbalcarrière bij DWS in Amsterdam, voordat hij naar Ajax vertrok en deel uitmaakte van het succesvolle Ajax-team dat in 1979 de Europacup I won. Hij speelde ook voor clubs als Sparta Rotterdam, Paris Saint-Germain en Vitesse.

Na zijn spelerscarrière werd Ten Cate coach. Hij begon als assistent-trainer bij Go Ahead Eagles, voordat hij hoofdtrainer werd bij clubs als VVV Venlo, Sparta Rotterdam, NAC Breda, Heracles Almelo en FC Barcelona. Bij FC Barcelona was hij assistent-trainer onder Frank Rijkaard en werd hij medeverantwoordelijk voor de Champions League-winst van de club in 2006. Hij was ook hoofdtrainer bij andere clubs in het buitenland, zoals Al-Ahli in Dubai en Umm Salal in Qatar.

In Nederland was Ten Cate vooral succesvol als coach van Ajax. Hij was twee seizoenen hoofdtrainer van Ajax en won met de club de landstitel en de KNVB-beker in het seizoen 2006-2007. Daarnaast was hij ook succesvol met Al Jazira in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij in 2017 de landstitel en de beker won.

Ten Cate staat bekend om zijn offensieve speelstijl en zijn vermogen om teams te motiveren en te inspireren. Hij is een van de meest succesvolle Nederlandse trainers in het buitenland en wordt gerespecteerd om zijn kennis en ervaring in het voetbal.

Comment here